Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Себе си познай -Главата

МИНАЛОТО И ЧЕРЕПА

ЧЕРЕПЪТ НА ЧОВЕКА
Алтернативен линк




МИНАЛОТО И ЧЕРЕПА


Всичко е написано на черепа. Достатъчно е да погледнете черепа на човека, за да разберете, какъв е и как е живял. 36-26.




От задната част на черепа можете да познаете, дали очите на човека са били сини или черни. Ако са били черни, задната част на черепа в известна област е тънка; ако са били сини, същата част на черепа е по-дебела. Ако костта на предната част на черепа, специално на челото, е тънка, това показва, че този човек е бил умен, работил е умствено. Ако костта на челото е дебела, този човек не е работил умствено. Не само това, но чрез тънки наблюдения може да се определи, в каква област на науката или изкуството е работил този човек, като физик, химик, астроном, математик, философ, музикант и т. н. Ако би посветил десетина години за изучаване на човешкия череп, човек би се домогнал до изкуството да чете по черепа като по книга. 80-229.




Посетих рилския манастир. В една от стаите имаше много черепи на калугери. Взех един череп, разгледах го внимателно и казах, че тоя човек не е бил за калугер. Запитаха ме как познах. Взех една свещ, запалих я и я турих в черепа, точно под оня център, дето е религиозното чувство на човека. Оказа се, че черепът на това място е много дебел, никаква светлина не минава през него. На това място е любовта към Бога. Като местих свещта, светлината проникна през оня център, дето е алчността на човека. Наистина, оказа се, че този човек е обичал да пие, да пооткрадва, да се удоволства. След това поставих свещта на друг череп, в който светлината проникваше през няколко места. Казах: Този човек е бил религиозен, има, любов към Бога и към своя ближен. Той е бил добър калугер. Другите калугери потвърдиха същото. Човек не може да се скрие - всичко е писано на черепа. 36-26.




Поисках да ми дадат една свещ. Като осветих всички черепи, дойдох до последния. Едва поставих свещта и тя изгасна. Мислено се обърнах към духа на оня, чиито беше черепът, и му казах: Приятелю, не се безпокой. Каквото прочета ще задържа за себе си, на никого няма да кажа какво съм прочел. Ти живя преди много години на земята, но и до днес се страхуваш да не·разберат, какъв е бил миналия ти живот. Не се страхувай, но изправи живота си, защото като дойдеш следния път на земята, няма да бъдеш по-добър, отколкото си бил в миналото. 23-106.






НАГОРЕ